So strukturne enote, z vsebnostjo kisika, dušik, vodika in ogljik. V telesu (75 % neto teže, 95% mišičnega tkiva) opravljajo različne, tudi življenjske pomembne naloge med katere spada izgradnja kože, vezivnega tkiva in seveda mišičnega tkiva (95% ), pomembno vlogo pa odigrajo tudi pri ohranjanju in krepitvi imunskega sistema.
Aminokisline so še posebej zanimive za športnika oz. aktivnega človeka, saj so najpomembnejši gradniki za sintezo beljakovin, osnove za izgradnjo in vzdrževanje mišičevja. Kot vemo med vadbo nastanejo manjše mikro poškodbe mišičnega tkiva, katere s pomočjo dobro izbranih aminokislinskih napitkov in primernega regeneracijskega časa v večjem obsegu saniramo.
Katere vrste aminokislin poznamo?
Za sintezo beljakovin je potrebnih veliko različnih aminokislin, skupaj 20, t.i. proteinogenih aminokislin. Delimo jih na esencialne (bistvene aminokisline), pol-esencialne in neesencialne (nebistvene aminokisline). Telo lahko slednje proizvede samo. Po drugi strani pa je treba esencialne aminokisline, znane tudi kot EAA, vnašati s hrano, saj jih telo ne more samo proizvajati.
Katere aminokisline so na voljo v obliki dodatkov?
V kategoriji »Aminokisline « boste našli vse vrste dodatkov z vsebnostjo prostih (posamezne aminokisline, ki imajo določene, posebne učinke) ali kombiniranih izdelkov aminokisline, kateri zajemajo izdelke z obsežnejšim profilom in delovanjem.
V kategoriji “EAA” boste našli izdelke, ki vsebujejo predvsem ali izključno esencialne aminokisline, ki jih mora telo dobiti s hrano, ker jih samo ne more proizvesti.
V kategoriji “BCAA” boste lahko izbirali izdelke, ki vsebujejo aminokisline z razvejeno verigo (BCAA). BCAA spodbujajo sintezo beljakovin, imajo antikatabolni učinek, pospešijo regeneracijo po treningu. Druga aminokislina, ki pripomore k stopnjevanju regeneracije je L-glutamin.
Poleg aminokislin, ki so naravno prisotne v hrani, so na voljo tudi nekatere aminokisline, ki imajo specifične učinke:
–Beta alanin stopnjuje sintezo dipeptida karnozina, ki ima s svojim učinkovanje sposobnost odložiti utrujenost mišic.
–Citrulin spodbuja proizvodnjo dušikovega oksida, s čimer spodbuja močnejšo “pumpanje” in boljši pretok krvi v mišicah.
–D-asparaginska kislina (DAA) poveča proizvodnjo testosterona v telesu.
–HMB spodbuja sintezo beljakovin in ima izrazit anabolični učinek.
Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja aminokislin?
Če telesu primanjkuje esencialnih aminokislin, to vodi do različnih “negativnih stanj”. Ta “negativna stanja” se lahko kažejo tako v sami strukturi mišic, v vzdržljivosti in splošni zmogljivosti, v stabilnosti sklepov, v trdnosti kože ali tudi v nepravilnem delovanju hormonskega in imunskega sistema. Se pravi so lahko fizične (problemi z kožo, lasmi, upad mišičnega tonusa) ali psihični (utrujenost, nespečnost spremembe razpoloženja) narave.
Pravilen način prehranjevanja, naj si bo to z dobrimi, uravnoteženimi obroki ali prehranskimi dopolnili, kateri je prilagojen vašim potrebam, načeloma zagotavlja zadostno zalogo aminokislin. V normalnih vsakodnevnih okoliščinah aminokisline le delno služijo za energijske potrebe, je pa njihova vloga pri zagotavljanju energije pri športnih aktivnostih izjemnega pomena. Še posebej verižno vezane aminokisline – BCAA (valin, levcin, izolevcin) naj bi bile ključnega pomena pri tvorbi in vzdrževanju mišične energije.
Neglede ali ste rekreativec ali vrhunski športnik ali le zdravja osveščen, ki želi storiti nekaj za svoje zdravje in vitalnost, so aminokisline izjemnega pomena.
Pri tekmovalnih športnikih pa je potreba po kvalitetnih aminokislinah tako velika, da jo lahko učinkovito dopolnimo le s posebnimi beljakovinskimi ali aminokislinskimi pripravki.
Ali res potrebujem aminokislinske prehrambne dodatke?
Ja, če ste vsaj 3 krat tedensko aktivni, ja če želite ohranjati svoje vitalnost in ja, če želite stopnjevati svojo vadbo na višji nivo. Pri tem ni pomembno v kakšni obliki jih zaužijete, bodite pozorni le na kakovost in izvor samega vira.
“Kakovost” mišljena na tvorbo za telo specifičnih beljakovin. Ta značilnost kakovosti se imenuje tudi biološka vrednost. Večji kot je delež esencialnih aminokislin, večja je njihova biološka vrednost in sam učinek le teh.