Zlasti aminokislina L-levcin je tista, ki odigra ključno vlogo pri tovrstnih procesih. Služi namreč kot dragocen vir energije, ki obenem preprečuje tudi razgradnjo beljakovin v mišicah.
Razvejane aminokisline (BCAA – branched-chain amino acids), so edine aminokisline, ki se izognejo metabolizmu v jetrih in direktno preidejo v kri. Ugodnost uživanja aminokislin BCAA pred in med vadbo se kaže predvsem v zmanjšanju porabe mišičnega glikogena in glukoze v krvi za energijo, kar vam bo omogoča daljšo vadbo.
Prav tako imajo tudi pozitiven vpliv na izločanje inzulina (do 66%), hormona, kateri ima močan anabolni učinek, kar pa spet pozitivno vpliva na izgradnjo mišičnega tkiva.
Katere so glavne prednosti BCAA? (na kratko)
-podpira in spodbuja okrevanje mišic po vadbi,
–spodbuja sintezo beljakovin in posledično izgradnjo mišic,
-pripomore k povečanju učinkovitosti aerobnega in anaerobnega treninga,
–odloži pojava mišične utrujenosti,
-ima antikatabolni učinek in preprečuje izgubo mišične mase med dieto z omejenim vnosom kalorij,
-pripomore k zmanjšanje bolečine v mišicah po vadbi
-zamira občutek lakote in apetita med nizkokaloričnimi dietami
Glede na znana dejstva je smiselna uporaba (rezultati opravljenih novejših raziskav) za športnike pri intenzivnih posamičnih ali skupinskih športih kot so Crossfit, nogomet, različni borilni športi, kjer prednjači gola moč in vzdržljivost.