Kava malo drugače

Dan se začne z dobro kavo….

Res je, vsaj zame in 70% ljudi, starejših od 35 let (raziskave EU). Lahko je črna, z mlekom brez sladkorja… Skodelica kave zjutraj, nas prebudi in mnogi prisegajo, da se lažje spopadejo z dopoldanskimi opravili, pa naj bo to v službi ali doma.

V zameno za “klasiko” z mlekom in sladkorjem vam ponujam štiri malo drugačne možnosti, s katerimi boste dan začeli še lepše.

Sprva pa, koliko kave je sploh zdravo?

Stimulativna učinkovina kofein, ki ga vsebuje kava, je odgovoren za spodbujajoči učinek. Dokler ne boste pretiravali, vam ni treba skrbeti, ali je pitje kave nezdravo. Po priporočilih EU znaša DPV, ki je za zdravje ljudi neškodljiva do 400 miligramov kofeina, kar ustreza dvema do trem skodelicam kave na dan. Izbira kavnih zrn, praženje in sama priprava kave, odigra pri tem odločilno vlogo ali boste dosegli priporočilo z dvema ali tremi skodelicami tekom dneva.

Če želite bolj natančno vedeti, koliko kofeina lahko zaužijete, potrebujete le svojo telesno težo. Na dan lahko zaužijete 5,7 miligrama kofeina na kilogram telesne teže. Obrok ne sme vsebovati več kot 3 miligrame na kilogram telesne teže. Moški, ki tehta 80 kilogramov, lahko zaužije 456 miligramov kofeina na dan in 240 miligramov v enem odmerku, poudarja pražar in odličen poznavalec različnih priprav ter odtenkov kavnih arom Tine Čokl, ki je še dodal:  “Če jo želimo resnično okusiti, jo je treba piti v njeni najbolj prvinski obliki, kar pomeni izključno izluženo, brez mleka in sladkorja.”

Pa si oglejmo nekaj malo “drugačnih kav”

1. S kokosovim oljem za hitro energijo 

Kava s kokosovim oljem je skrivno orožje “Fitness junkijev”. Srednjeverižni trigliceridi (MCT), ki jih vsebuje kokosovo olje, so pravi energijski ojačevalci, saj se maščobne kisline presnavljajo neposredno skozi jetra in ne odtekajo skozi limfe kot druge maščobne kisline. Z majhno žličko kokosovega olja lahko povečate metabolizem in svojemu telesu date energijo, ki jo potrebuje za začetek dneva.

 MCT Keto Oil (0,5 lit.) - AllNutrition

2. “Cold-Brew” nežna do želodca

V primerjavi s kavo iz vroče vode hladna kava vsebuje manj kisline, ker se iz kave sprosti manj olj. To ne samo, da je okus kave bolj gladek, kavna zrna lahko okusite tudi veliko bolj intenzivno, saj grenke snovi ne prekrivajo okusa. Če imate občutljiv želodec, se pogosteje privoščite hladno kavo. Naj še omenim, da Cold-Brew metoda priprave kave ne vpliva na vsebnost kofeina. Edina mala ponajkljivost pri pripravi “Cold-Brew” kave je čas, saj grobo meta kavna zrna prelijemo s hladno vodo in pustimi stati med 8 in 48 ur…, če imate dovolj časa, se vsekakor spalača.

3. Zelena za zmanjšanje absopcijo sladkorja

Zelena kava ni nič drugega kot nepražena kava. Vsebuje manj kofeina in več klorogene kisline, antioksidanta, ki varuje vaše celice pred prostimi radikali. Opravljene raziskave so potrdile, da lahko le te  med drugim lahko povzročajo tudi mutacije v vaši DNK. Toda kislini pripisujejo še druge prednosti npr. zmanjšanje absorpcije sladkorja v črevesje, kar posledično stabilizira raven krvnega sladkorja in lahko prepreči hrepenenje po hrani. Vendar pa so za potrditev učinka potrebne nadaljnje raziskave, saj so opravljene raziskave zajemale premalo testnih oseb, ki bi zagotavljale znanstveno zanesljive rezultate. Kljub temu pa rezultati nakazujejo zanimiva dejstva in odpirajo nove poglede na to učinkovino.

Grüner Kaffee soll beim Abnehmen helfen.

4. S kolagenom za zdrave sklepe

Kot strukturni protein je kolagen nujen za močan sklepni hrustanec in kosti. Količina, ki jo proizvede vaše vezivno tkivo, se začne zmanjševati v vaših srednjih dvajsetih letih. Zlasti za športnike z velikim obremenitvam sklepov ali ljudi z artritisom, osteoartritisom, revmatizmom je lahko dodaten vnos kolagena smiselni. Če želite zaužiti več kolagena, lahko strukturni protein dopolnite s praški ali kapsulami ali pa zaužite izdelke, ki vsebujejo kolagen, na primer kostno juho. Ker je kolagen živalski protein, ga lahko dobimo le iz živali, zaradi česar je neprimeren za vegetarijance in vegane.

Kolagen lahko kupite v obliki praška, ki ga lahko vmešate neposredno v kavo. Druga možnost je instant kava, ki je bila že pomešana s kolagenom in MCT oljem.

5. Moja najljubša s cimetom, kardamonom in klički.

Tako boste kavi dodali kanček prazničnega občutka, hkrati pa boste poskrbeli tudi za zdravo srce in uravnali raven sladkorja v krvi. S kančkom cimeta boste povečali količino antioksidantov in celo zmanjšali tveganje za srčne bolezni. Poleg tega ima tako dober okus, da boste zagotovo opustili običajno smetano in sladkor.

Kardamonu so nadeli vzdevek »kralj začimb«, in to ne samo zaradi njegovega bogatega okusa. V antičnih časih so ga uporabljali v medicinske namene, saj so ga uporabljali za zdravljenje praktično vsega, od vnetih dlesni do tuberkuloze. Čeprav vam v nobenem od teh primerov ne bi priporočili kardamoma, je nedavna raziskava pokazala, da ima tudi antimikrobne lastnosti, zato se z njim lahko obranite zoprnih bakterij, med drugim tudi bakterije E.coli (Escherichia coli).

Če ga boste dodali kavi, pa bo to vplivalo tudi na vaše družabno življenje, ker ga med drugim uporabljajo za osveževanje sape, vonj po kavi pa je sploh priljubljen. Sanja Lončar v knjigi Ščepec rešitve poleg cimeta, ingverja in klinčkov predlaga vsebino enega plodu kardamoma ali za noževo konico kardamoma v prahu.

Cimet prebudi prebavni sistem, pospešuje delovanje metabolizma, uravnava željo po sladkem, spodbudi proces izgorevanja maščob v telesu. Upočasni delovanje kofeina v krvi in pospešuje presnovo v možganih, obenem pa omili ali celo prepreči razbijanje srca, ki ga lahko povzroči kava. Uničuje škodljive viruse, bakterije in glivice. Naj dodam še, da je bogat z železom, vitaminom C, kalcijem, magnezijem in kalijem.

Klinčki (nageljnove žbice) vsebujejo vitamina C, mangan, magnezij, kalcij in vlaknine. Klinčki vsebujejo antioksidantno spojino imenovano evgenol – eterično olje, ki blaži bolečino, uničuje bakterije (kot so e.coli, pylori, stafilokok, streptokokom, pnevmokokom, herpes simplex, hepatitis c), preprečuje vnetja in zmanjšuje oksidativni stres. Raziskave so tudi potrdile, da je evgenol petkrat bolje antioksidativne lastnosti kot vitamin E in da zelo dober vpliv na zdravje naših jeter.

6. Z ašvagando (Ashwagandha) za zmanjšanje oksidativnega stresa

Da bi bila vaša kava še bolj zdrava, hkrati pa bi še vedno spominjala na kavo, ji dodajte ščepec ašvagande v prahu. Lahko jo zmešate tudi s cimetom in kokosovim oljem, ker ima precej močan okus, a nekateri ljudje prisegajo nanjo.

Čeprav se uporablja pretežno v ajurvedski medicini, jo vse bolj uporablja aktivni in neaktivni ljudje za ohranjanje svojega zdravja in vitalnosti. Raziskave so potrdile, da lahko pripomore pri zmanjševanju stresa in poveča fizično vzdržljivost.

 

Ashwagandha Sport+ SFD - 200 tablets | Megapump – MEGAPUMP

7. Kava s kajenskim poprom za pogumne

Začiniti svoj jutranji obred. V kavno mešanico vnesite ščepec kajenskega popra. To ne bo le prebudilo vaših brbončic, ampak vas celoten sistem.

Kajenski poper so Indijanci v medicini na tisoče let uporabljali za lajšanje želodčnih težav in težav s krvnim obtokom. Nedavne raziskave pa so pokazale, da lahko lajša tudi glavobol, izboljšuje prebavo in preprečuje bolezni srca.

Izbira je vaša!

Calisthenics

Dodaj odgovor

Moj voziček
Zapri Seznam želja
kategorije