“Ne nehaš se smejati, ko se staraš. Postaraš se, ko se nehaš smejati.“
George Bernard Shaw
Nisem mogel, da nebi objavil to prekrasno sliko starejše gospe, ki se kljub njenim gubicam, smeji iskreno…
Tema tega prispevka ni smeh ampak učinkovina, ki jo pozna vsaka ženska po 25 letu starosti in ki zadnja leta polni police drogerij in ostalih trgovin, KOLAGEN.
Intenziven življenjski slog in neuravnotežena prehrana sta lahko eden od vzrokov za pospešeno staranje vezivnega tkiva, ki gradi naše kosti, organe, hrustanec in kožo. Občutljivo ravnovesje med sintezo in razgradnjo strukturnih sestavin je moteno. Eno izmed najpomembnejših strukturnih sestavin je zagotovo kolagen.
Kolagen s svojo edinstveno vlaknasto strukturo (3 zvitki proteinskih spiral) in izjemno odpornostjo na raztezanje, veže in tonizira vezivno tkivo ter tako zagotavlja stabilnost in odpornost strukturam našega telesa. Spada med najpomembnejše beljakovine v našem telesu, saj sestavlja dobrih 30 % vseh telesnih beljakovin. Tako kot druge beljakovine tudi kolagen sestavljajo aminokisline in sicer glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin.
Razlikujemo kar 30 različnih vrst kolagena (različna aminokislinska sestava), med katerimi pa v našem telesu (v 90 %) prednjači vlaknasti kolagen tipa I (t.i. “anti-aging”, gradi predvsem kožo, kite, vezi, kosti in zobe), tipa II (pretežno v hrustancu in steklovini), tipa III (v črevesju, koži, mišicah, krvnih žilah in mrežnici) in mrežasti tip IV (gradnik očesne leče in kapilar).
Tvorba kolagena v telesu?
Kolagen je strukturna beljakovina s številnimi karakteristikami. Za njegovo tvorbo je potrebne pravšnja količina aminokisline. Telo proizvaja kolagen iz prokolagena, ki je sestavljen iz glicina in prolina. Zato je za spodbujanje proizvodnje kolagena potreben zadosten vnos kvalitetnih, uporabnih aminokislin. Idealen vir so seveda visokokakovostne beljakovine iz prehrane ali v obliki prehranskih dopolnil. Ne glede za katero vrsto se odločite, ne boste podpirali le gradnje mišic, temveč boste vnesli “gradbeni material” za sintezo kolagena.
Katere prednostih nam zagotavlja kolagen?
Kot sem omenil je kolagen del številnih tkiv, ki zagotavljajo stabilnost in odpornost strukturam kot je koža, hrustanec, stene krvnih žil… je vredno razmisliti o dodajanju kolagena.
Kaj pridobimo oz. na kaj vpliva?
- vpliva na zdravje srca in kardiovaskularnega sistema (zmanjšuje LDL holesterol in zmanjšanju togosti arterij),
- vpliva na rast in regeneracijo mišic (dobrih 10% je potrebnih za njihovo pravilno delovanje),
- vpliva na zmanjšanje sindroma propustnosti črevesja (črevesne stene so sestavljene iz v veliki meri iz kolagena),
- vpliva na upočasnitev staranja kože – kolagen dokazano s svojim vlažilnim učinkom izboljša zdravje kože in njen videz (zmanjša gube),
- vpliva na normalno delovanje sklepov, saj ščiti hrustanec pred obrabo,
- vpliva na ohranjanje zdravih in močnih kosti, ki se s starostjo tanjšajo (osteoporoza).
Negativni dejavniki, ki vplivajo na kolagen?
Raven kolagena je v nenehnem spreminjanju. Stresni dejavniki, katerih v našem vsakdanjiku ni malo, poslabšajo sintezo kolagena ali pospešijo njegovo razgradnjo. Najbolj negativni vpliv ima:
- starost, na katero na žalost ne moremo vplivati,
- stres je zagotovo eden najvplivnejši dejavnikov,
- kajenje ima številne negativne učinke ( povzroča gube…),
- nezadosten vnos vitaminov, še zlasti vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri tvorbi kolagena,
- prekomerno uživanje sladkorja (presežek neizkoriščenega sladkorja vpliva negativno na tvorbo kolagena),
- prekomerna izpostavljenost soncu UV svetloba vpliva na zmanjšanja proizvodnje kolagena.
Odprto ostane le še eno vprašanje, kateri tip kolagena uporabiti?
Vsi se strinjamo, da bi bilo najbolj idealno kolagen pridobiti iz normalne prehrane, vendar pa nas hitri način življenja mnogokrat prikrajša razmisleka in izbire kvalitetnih hranil. Prehranska dopolnila so zato praktična in cenovno ugodena alternativa, pogosto dodatno obogatena z drugimi, sinergijskimi učinkovinami in koristnimi hranili.
Nekaj nasvetov s katerimi vam želim olajšati izbiro in nakup.
Prehranska dopolnila z vsebnostjo kolagena so živalskega izvora (ribe ali morske živali, govedo, svinjina, piščančji in jajčni kolagen).
Najbolj pogosto zastavljeno vprašanje pa je zagotovo, katerega izbrati in v čem se razlikujejo. Izbirajte po namenu, ne pa po viru, obliki ali ceni. Ena izmed razlik med govejim in kolagenom iz morskih živali je, da goveji vsebuje kolagen tip I. in III.. V telesu se tip III nahaja pretežno v črevesju in je potreben za obnovo sluznice, torej če imate težave s črevesjem, je goveji hidrolizirani kolagen primerna izbira. Morski kolagen pa vsebuje pretežno tip I. in tudi manjše delce, kar je koristno za prebavo in boljšo absorpcijo (do 150 % bolj učinkovit). Ta vrsta je torej primerna za ljudi, ki iščejo hitrejše rezultate in so pripravljeni plačati več.
Zakaj izbrati hidroliziran kolagen?
Pri hidroliziranem kolagenu gre za postopek, pri katerem so kolagenska vlakna cepljena v majhne verige aminokislin, kolagenske peptide. V tem procesu se uporabljajo različni encimi in visokotlačna para. Namen procesa je zmanjšanje naravnih molekule kolagena, katere so prevelike za optimalno absorpcijo v človeškem telesu. Hidrolizirana oblika je edinstvena, ker so kolagenski peptidi manjši in omogočajo hitrejšo absopcijo (potrjeno s številnimi raziskavami).
Ne nasedajte izjavam, “mi imamo najboljši hidrolizirani kolagen”. Vsak proizvajalec hidroliziranega kolagena le tega razvija z encimski procesi. Pomembna je le kombinacija teh encimov, ki razgradijo kolagenske verige na manjše kose, kateri se v telesu bolje razgradijo in absorbirajo. Pri tem je treba poudariti, da se večina teh kosov v prebavnem sistemu popolnoma razgradi na aminokisline, ki se kot take tudi absorbirajo, dobrih 15 % pa se jih absorbira v obliki di- in tripeptidov. Ti delci potujejo do celic in jih spodbudijo, da začnejo proizvajati lastni, nov kolagen.